Gör världens största investering i förnybart

Foto: Neste Singapore

Neste bygger nytt raffinaderi i Singapore

 

Det globala bolaget Neste, med rötterna i Finland, har denna vecka fattat investeringsbeslutet att öka företagets produktionskapacitet för förnybara produkter med ett nytt raffinaderi i Singapore. Detta eftersom det finns en växande internationell efterfrågan på förnybart inom transport och städer, flygnäring, polymerer och kemikalier.

Investeringen värderas till cirka 1,4 miljarder euro och kommer att utöka Nestes totala produktionskapacitet av förnybara produkter i Singapore upp till 1,3 miljoner ton per år. Målsättningen är att starta den nya produktionsanläggningen under 2022 års första halvår.

Investeringen är därmed världens största, och den kommer bland annat ge möjligheten att producera mer förnybart flygbränsle 2019 än vad som någonsin producerats hittills i världen. Även råvaror för olika nya alternativ inom plaster och kemikalier kommer tillverkas.

Nestes konkurrensfördel är användandet av avfallsströmmar som råmaterial. Med Nestes teknik kan förnybara produkter raffineras från ett brett urval av lågkvalitativt avfall och restprodukter samtidigt som slutprodukterna behåller sin höga kvalitet. Exempelvis används djurfetter från slakterier som råvara.