Underhållsstopp på Stora Ensos fabrik i Skoghall

Foto: Stora Enso

Under den kommande veckan finns 900 entreprenörer på plats i Skoghall för att utföra underhåll, rengöring och installationer på bruket. Även hundratals av Stora Ensos egna medarbetare arbetar med underhållsstoppet när runt 3500 arbeten ska utföras under en dryg vecka.

– I år ska vi installera delar av ett nytt styrsystem på vår största kartongmaskin, berättar Mikael Forseryd som är projektledare för underhållsstoppet. Vi moderniserar den drygt 20 år gamla maskinen med ny teknik för att kunna öka effektiviteten.

Under underhållsstoppet kommer även katalysatorn i en av brukets fastbränslepannor för bark och träfiber att bytas ut. Det kommer att ytterligare minska verksamhetens miljöpåverkan.

 – Det är många personer på plats och det pågår mycket arbete samtidigt under en intensiv vecka. Vårt absolut viktigaste uppdrag är att det blir ett säkert stopp utan incidenter, säger Mikael Forseryd. Därför har vi bland annat haft informationsmöten med alla externa firmor om vilka rutiner och regler som gäller här hos oss. Dessutom använder vi för första gången en mobilapp så att säkerhetsinformation och viktiga meddelanden blir lätt tillgängliga för externa entreprenörer.

När fabriken stängs ner i slutet av vecka 41 kan det uppstå luktstörningar. Uppstart av produktionen planeras helgen vecka 42.