Startar nytt forskningscenter på Handelshögskolan

Foto: Scania

Bildar Scania Center of Innovation and Operational Excellence

Under en tioårsperiod kommer Scania att bidra till ett nytt forskningscenter på Handelshögskolan i Stockholm. Samarbetet ska fokusera på affärsmodeller i framtidens ekosystem för transporter. 

– Scania är ett teknikdrivet bolag och är som sådant mycket framgångsrikt. Samtidigt står både industrin och transportsektorn inför stora förändringar och framtidens teknik kommer att driva fram helt nya affärsmodeller inom det ekosystem som Scania med kunder och partners är verksamma i. Det perspektivet kommer att vara fokus för samarbetet med Handelshögskolan, säger Henrik Henriksson, Scanias vd och koncernchef.

Till forskningscentret, som går under namnet Scania Center of Innovation and Operational Excellence, knyts docent Martin Sköld. Han kommer att leda centret och, tillsammans med andra forskare, arbeta med frågor som är kopplade till transport- och logistikbranschens ekosystem.

– Det nya Scania-centret innebär ett betydande tillskott till vår forskning och undervisning inom innovation. Scanias engagemang och insiktsfulla förhållningssätt till innovation inom både tillverkning och industriella ekosystem gör dem till en idealisk partner för oss, säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan.

Det nya forskningscentret kommer att vara del av Handelshögskolans institution som är inriktad på innovation. Där finns också andra forskningscentra som fokuserar på entreprenörskap, innovativ och hållbar företagsstyrning samt digital innovation. Scania kommer också att representeras i institutionens rådgivande organ.

– För att ta en ledande roll i omställningen till ett hållbart transportsystem har Scania över tid inlett flera strategiska samarbeten med såväl akademi, kunder och andra teknikföretag. Vi har sedan länge ett starkt partnerskap med KTH som är vår huvudleverantör av teknisk kompetens. Vi breddar oss nu genom att fördjupa vårt samarbete med Handelshögskolan i Stockholm, säger Tony Sandberg, forskningschef på Scania.