Aluminiumgigant ber Trump om tullbefrielse

Aluminiumsmältning är en viktig bidragsgivare till Alcoas portfölj. Tullsatserna, som Trump införde tidigare i år skulle hjälpa amerikanska stål- och aluminiumindustri, men ansökan från Alcoa visar att reglerna även kan få oavsiktliga konsekvenser även för många amerikanska företag. Bilden är från företagets anläggningar i Warrick, Indiana. Foto: Alcoa

Amerikanska tullar vid import av aluminium kommer i princip att gynna företag som Alcoa. Nu ber dock aluminiumgiganten om undantag för företagets import av aluminium från Kanada.

Alcoa vill bli av med Trumps tull som ligger på 10 procent för import av aluminium från Kanada, och som företaget hävdar kommer att kosta över 800 miljoner dollar för företaget, skriver New York Times och Wall Street Journal.

Tullsatserna, som infördes tidigare i år skulle hjälpa amerikanska stål- och aluminiumindustri, men ansökan från norska Hydro-konkurrenten Alcoa visar att reglerna även kan få oavsiktliga konsekvenser för många företag, skriver New York Times.

Alcoa nedjusterade sitt förväntade bruttoresultat (EBITDA) för 2018 till mellan 3 miljarder dollar och 3,2 miljarder dollar.

Det är 500 miljoner dollar lägre än föregående uppskattning på mellan 3,5 -3,7 miljarder dollar.

- Den nya uppskattningen för året som helhet avser dagens marknadspriser, tull på importerat aluminium, ökade energikostnader och vissa driftsförhållanden, skrev Alcoa när bolaget publicerade kvartalsuppgifter den 19 juli.

Företaget skrev att det förlorade 15 miljoner dollar under andra kvartalet som ett resultat av att USA importerade aluminium från Kanada från och med den 1 juni.

När siffrorna presenterades meddelade Alcoas CFO att företagets kostnader skulle öka med cirka 100 miljoner dollar per år på grund av den kanadensiska importtullen, enligt New York Times.

Detta bidrog till att beståndet sjönk med över 13 procent. Hittills i år är Alcoa-aktien gått ner 20,7 procent till 42,72 dollar.

Alcoa importerar aluminium till USA från företagets tre smältverk i Kanada, och enligt amerikanska tidningar säger Alcoas ledning att det inte finns tillräckligt med amerikanska legeringar som behövs för tillverkning av aluminiumburkar.