Hård Brexit är inget bra alternativ, varnar brittiska bilindustrin

Monteringslinje vid brittisk bilfabrik. Foto: Society of Motor Manufacturers and Traders -SMMT-

- En bristfällig Brexit är inget alternativ för Storbritanniens bilindustri, med tanke på de kostnader och störningar som bilproducenter och konsumenter skulle drabbas av, sade chefen för landets bilindustriförbund den 31 juli, skriver Politico.

Mike Hawes, verkställande direktör för Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), sade att bilproducenter var "allt mer oroade" av bristen på klarhet kring hur Storbritanniens utträde från Europeiska unionen organiseras.

Nu har EU-kommissionen uppmanat sina medlemsländer att vara beredda på att det kommer att ske, och att de ska förbereda sig för en anstormning av tullärenden. Varningen ska ha kommit på ett möte i mitten av juni, skriver Politico. 

Bland de förberedelser som kan vara nödvändiga nämner EU-kommissionen utbyggnad av flygplatser och att det kommer att behöva anställas mer personal. 

Det svenska tullverket har under en längre period förberett sig för att det kan bli en hård brexit, det säger Sofia Ekelöf, Tullverkets biträdande avdelningschef och Mattias Grönlund, chef för enheten för EU-samordning.

Med mindre än åtta månader till slutlig skilsmässa, har premiärminister Theresa May ännu inte hittat något förslag om upprätthållandet av ekonomiska band med unionen och som samtidigt tillfredsställer båda sidor av hennes delade parti och är acceptabelt för förhandlarna i Bryssel.

Det har gett upphov till farhågorna om att Storbritannien lämnar EU utan någon överenskommelse. Därmed skulle landet omfattas igen Världshandelsorganisationens regler som skulle kunna leda till att brittiska bilexportörer står inför EU: s importtullar på cirka 10 procent.