Utvärderar utvecklingsmöjligheter vid Uleåborgs bruk i Finland

Foto: Stora Enso

Kostnad för konvertering cirka 700 miljoner euro

Stora Enso har påbörjat en förstudie och en utvärdering av miljöpåverkan (EIA, Environmental Impact Assessment) för en eventuell investering i Uleåborg. Förstudien och EIA:n utvärderar en potentiell konvertering av Uleåborgs pappersbruk till produktion av förpackningskartong. Förstudien väntas bli färdig mot slutet av 2018, och EIA-processen väntas ta minst sex månader.

Uleåborgs bruk har för närvarande en produktionskapacitet för 360,000 ton kemisk barrvedsmassa samt 1,080,000 ton träfritt bestruket papper fördelat på två pappersmaskiner. Den potentiella investeringen skulle omfatta ett nytt bruk för kemitermomekanisk massa, CTMP, en produktionslinje för brun oblekt kartong med kapacitet för 450 000 ton per år samt en kraftlinerenhet med kapacitet för 400 000 ton per år.

Den potentiella konverteringen av Uleåborgs bruk skulle skapa möjligheter för Stora Enso att ytterligare stärka sin position på den växande marknaden för konsumentkartong och förpackningslösningar och innebära ett stort steg framåt i transformationsarbetet. Det andra alternativet är att låta den befintliga finpappersproduktionen fortlöpa.

CAPEX för den tänkta konverteringen uppskattas till ungefär 700 miljoner euro under åren 2019–2021. Detta skulle ligga inom koncernens långsiktiga investeringspolicy om att hålla investeringar i anläggningstillgångar i ungefärlig nivå med avskrivningar. Produktionen på eventuella nya produktionslinjer skulle påbörjas 2020. Pappersproduktionen vid Uleåborgs bruk fortlöper åtminstone till början av 2020.