Nytt rikstäckande nät för sakernas internet

Foto: Pixabay

Täcker 95 procent av Sveriges yta

Nu öppnar Telias första och rikstäckande nät, Narrowband Internet of Things (NB-IoT), för dagens och framtidens uppkopplade saker. Enligt Internet of Things Forcast 2018 kommer det att finnas runt 30 miljarder uppkopplade saker i världen år 2022 och den globala IoT-marknaden omsätta nästan 500 miljarder dollar år 2020. Med det nya NB-IoT-nätetskapas helt nya möjligheter att utveckla tjänster och lösningar för den uppkopplade och smarta framtiden.

– IoT-lösningar kommer att vara enormt viktiga för det digitaliserade samhället. Det sparar inte bara pengar och miljö. Det kan rädda liv. Om olyckan är framme kan man exempelvis via stadens kontrollrum ge räddningstjänsten fri lejd till olycksplatsen genom att ställa om rödljusen, stänga av elen till huset vid brand och se vilken vattenpost i närheten som har bäst tryck. Samtidigt kan boende underrättas via sms och mejl, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia.

Det nya IoT-nätet bygger på 4G-nätet vilket gör att det har mycket gott skydd mot störningar från andra tekniker. Tekniken är framtidssäkrad med global standard, precis som 2G, 3G och 4G. Nätet har en täckning på mer än 99.9 procent av Sveriges befolkning och över 95 procent av Sveriges yta och kommer att ha en datahastighet på 200 kbps.

– Tillsammans med våra samarbetspartners skapar vi helt nya möjligheter för det smarta samhället. Vi har precis inlett samarbete med Kraftringen där vi via NB- IoT samlar in data från fjärrvärme, vatten,-gas och elmätare från platser där det tidigare inte varit tekniskt eller kostnadsmässigt möjligt. Det ger energibolagen möjlighet att till exempel snabbt upptäcka vattenläckor under jord, som annars skulle riskera att fortgå och resultera i både slöseri med dricksvatten och skador på kringliggande infrastruktur, fortsätter Magnus Leonhardt.