Autoliv knoppar av Electronics

Foto: Autoliv

Handel i Veoneer startar tidigt under det tredje kvartalet 

Processen med att knoppa av verksamheten inom Electronics under namnet Veoneer fortskrider väl. Den operativa separationen av Electronics genomfördes som planerat den 1 april, och kritiska områden som överföring av personal, igångsättning av system och etablering av ledningsgrupper genomfördes planenligt. Upprättandet av nya styrelser för de separata enheterna pågår i god takt och nya styrelser kommer att presenteras innan avknoppningen. Bolaget förväntar sig att handel i Veoneer startar tidigt under det tredje kvartalet 2018 med noteringar på New York Stock Exchange och Nasdaq Stockholm.

Initial kapitalisering av Veoneer förväntas ske genom ett kapitaltillskott från Autoliv, vilket kommer ge Veoneer en kassalikviditet på upp till 1,2 miljarder USD (inklusive befintliga likvida medel). Detta väntas vara tillräckligt för att finansiera Veoneer tills bolaget når ett positivt kassaflöde. I den initiala finansieringen ingår även Veoneer’s pågående investeringar i samriskbolag, främst Zenuity, och vissa förväntade verksamhetskombinationer.

För att finansiera kapitaltillskottet har Autoliv för avsikt att merparten av kapitalet ska lånefinansieras, medan återstoden av tillskottet tillförs från bolagets likvida medel. Autolivs ambition är att bibehålla en stark kreditvärdighet efter kapitalhöjningen och kapitaltillskottet till Veoneer. Slutförandet av avknoppningen är föremål för vissa marknadsvillkor och regulatoriska villkor, däribland ett slutligt godkännande från Autolivs styrelse samt att registreringen förklaras effektiv av SEC.