Södras sågverk i Långsjö invigt

Foto: Södra

Investering på 100 miljoner kronor

Södra har det senaste året arbetat intensivt med att öka lönsamheten inom sågverksverksamheten genom att optimera flöden från råvara till kund samt se över sågverksstrukturen. Den största investeringen på cirka 100 miljoner kronor görs vid sågverket i Långasjö och syftar till att öka produktionen från 280 000 till 360 000 kubikmeter.

– För att nå dit ska vi byta ut den gamla klensågslinjen och ersätta den med en ny profilerande cirkelsågslinje och därmed förenkla och effektivisera flödet genom sågen. Dessutom ska vi bygga en ny paketläggare med ströhantering och även bygga en helt ny virkestork. Vidare ska vi bygga ett nytt magasin på  8 000 kvadratmeter. I projektet ingår även flytt av distribution till svensk bygghandel från vårt sågverk i Torsås, som avvecklas efter sommaren. Projekten i Långasjö drog i gång i november och ska vara klara i höst, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef för Södra Wood.

Sågverket producerar bland annat paneler och reglar men även målade produkter, en produktkategori där efterfrågan ökat varje år sedan 2013. Leveranserna sker framförallt till Holland och Sverige, två marknader där trycket på byggträ är högt. Investeringen om drygt 100 miljoner ger anläggningen en kapacitetsökning på 30 procent per år. Produktionen blir också effektivare genom bland annat bytet av en klensåglinje till en profilerande cirkelsåglinje med en hastighet om 150 kubikmeter per minut jämfört med de tidigare 88. Utöver den nya såglinjen har det även byggts en ny paketläggare, ny virkestork och ett nytt virkesmagasin på 8 000 kvadratmeter.

Jag är stolt över det vi har gjort i Långasjö. Genom denna investering på 100 miljoner kronor har vi skapat ett effektivt och modernt sågverk där vi kan producera en ännu större volym till lägre kostnad och möta efterfrågan på våra hållbara produkter. Investeringen gör anläggningen väl rustad för framtiden och stärker vår position på marknaden, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood.