Olkiluoto 3 genomför första funktionstester

Reaktorhall i Olkiluotos Kärnkraftverk i västra Finland. Foto: TVO
Olkiluoto 3 med reaktorbyggnaden. Foto: TVO

Den tredje reaktorn i finländska kärnkraftverket Olkiluoto väntas inleda en regelbunden elproduktion i slutet av 2018, uppger bolaget Industrins kraft, TVO.

Kärnkraftverket testas som bäst. En serie av så kallade kalltester har genomförts. Därmed har man uppnått en första viktiga milstolpe. Huvudsyftet med dessa tester är att verifiera läckagetätheten hos primärkretsen.

Primärkretsen är det kretslopp av vatten och ånga som cirkulerar mellan reaktortanken och ånggeneratorerna.

Under testet kommer reaktorns kylvattenpumpar att starta för första gången. Trycket i reaktorn kommer att ökas gradvis under testet, för att efterlikna förhållanden när reaktorn är i drift.

Dessa funktionstesterna tar cirka fyra veckor och ett dussintals tester ska dessutom utföras vid olika trycknivåer. 

Man hoppas kunna få tillstånd att starta kraftverket i slutet av 2018, sade Jouni Silvennoinen, som leder Olkiluoto 3-projektet, i ett pressmeddelande på måndagen.

Stamnätsbolaget Fingrid och Industrins Kraft har inlett förberedelserna för att ansluta den tredje reaktorn i Olkiluoto till stamnätet. Anslutandet förutsätter specialåtgärder eftersom den tredje reaktorn har en betydligt större effekt än tidigare elproduktionsenheter i Finland. Reaktorn har en effekt på 1 600 megawatt.

Enligt den ursprungliga planen skulle reaktorn vara färdig för kommersiell produktion redan år 2009. Tidsfristen har under åren ändrats flera gånger.

FNB