Vattenfalls kärnkraft går i depå

Foto: Vattenfall

Nu påbörjas den årliga översynen vid Ringhals och Forsmark

Nu påbörjas den årliga översynen och utöver runt 2 700 egna anställda vid Ringhals och Forsmark så tillkommer i storleksordningen ett par tusen personer från olika underleverantörer för att arbeta med revisionerna vid kraftverken. Först ut är Ringhals 1 och sedan följer ett detaljerat pussel av översyn och uppgradering av Vattenfalls övriga reaktorer där över 10 000 underhållsarbeten är planerade.

Planeringen av årets revisioner har pågått sedan flera år. Sven-Anders Andersson är chef för Ringhals revisionsorganisation och har fler än trettio revisioner bakom sig:

– Under en normal revision genomförs ungefär 2 000 underhållsarbeten per reaktor. Det är ett omfattande pussel att arbeta med att säkerställa personal, resurser och utrymme för alla arbeten. Det handlar framför allt om att arbeta säkert, ha ett gott samarbete och stort engagemang.

Totalt investeras enligt plan cirka två miljarder kronor i kraftverkens årliga underhåll och uppgradering. Bland de större projekten på Ringhals märks exempelvis bränslebyte samt översyn av ångturbin på Ringhals 4 och installation av nya mobila, dieseldrivna enheter, för reservkraft på Ringhals 3.

I Forsmark investeras bland annat i förberedelser för införande av oberoende härdkylning på Forsmark 1 och utbyte av stationstransformator på Forsmark 2. Forsmark 3 drivs med en 18-månaders driftcykel vilket innebär att nästa revision blir först 2018.