Sydafrikas och Rysslands kärnkraftplan ”olaglig”

Koebergs kärnkraftverk i Sydafrika Foto: Pipodesign Philipp P Egli

Sydafrikas omtvistade plan att bygga två nya kärnkraftverk har drabbats av ett bakslag efter att landets högsta domstol nyligen slog fast att ett förberedande avtal med Ryssland är olagligt och bör därför upphävas.

Sydafrika, som har kontinentens enda kärnkraftverk, har bett kraftbolaget Eskom att öka landets energikapacitet med ytterligare 9600 megawatt på grund av det nuvarande något ensidiga energimixet, som till stor del består av till åren komna koleldade kraftverk.

Statens nukleära expansionsplan motarbetas av miljögrupper och renenergiförespråkare, medan vissa ekonomer har sagt att landets krisdrabbade ekonomi inte har råd att bygga de två nya kärnkraftverk, vars kostnader uppskattas till omkring 101 miljarder sydafrikanska dollar.

- De sydafrikanska ministrarnas beslut den 10 juni 2015 med ryska koncernen var grundlagsvidrigt och därmed olagligt och kommer följaktligen att upphävas, sade domaren Lee Bozalek  

I slutet av 2014, då energiministern Tina Joemat-Peterson undertecknade ett första mellanstatliga avtal med Ryssland statliga kärnkraftsföretag Rosatom, skulle länderna inleda ett fördjupat samarbete. Den dåvarande regeringens syfte var att anskaffa ny, installerad nukleär kapacitet på upp till 9600 megawatt.

Domen är ett bakslag för Rosatom i dess försök att etablera sig som tillförlitlig byggare och leverantör av kärnkraftverk i Afrika.