Minskande fintech-investeringar trots stor tillgång till riskkapital

Foto: Pixabay

Ökande investeringar i både Sverige, Norge och Danmark

Efter rekordåret 2015, med globala investeringar på 46.7 miljarder dollar, minskade investeringarna i fintech-branschen med 47.2 procent till 24.7 miljarder dollar under 2016. Anledningen till minskningen är stora fall av investeringar i framför allt USA och Euroa, det visar KPMGs rapport The Pulse of Fintech.

Under 2016 slog Kina nytt rekord i fintech-investeringar på 8.6 miljarder US dollar jämfört med 8.4 miljarder US dollar i 2015. I USA minskade finansieringen och riskkapitalinvesteringar i fintech-bolag i med 12.8 miljarder respektive 4.6 miljarder US dollar. Samtidigt slog riskkapitalistinvesteringar globalt ett nytt rekord på 13.6 miljarder dollar jämfört med 12.7 miljarder dollar år 2015

– Två händelser och övergripande trender som är värda att uppmärksamma från 2016 var att de totala investeringarna i fintech-bolag minskade samtidigt som Kina gjorde tydliga framsteg. Kina har blivit en stark fintech-aktör, både vad gäller investeringar och affärer, säger Kenneth Sörensen, ansvarig för Fintech på KPMG Sverige.

Europas finansiering av fintech-bolag minskade under 2016 och landade på 2.2 miljarder dollar. Riskkapitalinvesteringarna ökade dock för det sjunde året i rad, och nådde 8.5 miljarder dollar. I norden såg det dock bättre ut med ökade investeringar i både Sverige, Norge och Danmark.