Renault presenterar eldrivna transportbilar på Bryssel Motorshow

Foto: Renault

Förra veckan visade Renault upp ett unikt utbud av 100 procent eldrivna transportbilar på Bryssel Motorshow: Kangoo ZE, Master ZE, Twizy Cargo (fyrhjuling som lanserades 2014) och en skåpbilsversion av Renault ZOE.

– Lanseringen av nyheterna om Kangoo ZE och Master ZE markerar ytterligare ett framsteg för Renault som är ledande på elbilsmarknaden i Europa. Det ger möjligheten för fler människor att köra elbilar. Renault är inriktade på en framtid med nollutsläpp och ser fram emot nästa generations elbilar för våra professionella kunder, säger Ashwani Gupta, Global Head of Light Commercial Vehicle Business.

Renault Kangoo ZE är Europas mest sålda eldrivna skåpbil med mer än 25 000 sålda fordon sedan 2011. Nytt batteri från LG Chem med ny kapacitet, 33 kWh, och ny elmotor från Renault ökar befintlig räckvidd, 170 kilometer NEDC till 270 kilometer NEDC. I verkligheten innebär det cirka 20 mil. Med det blir Kangoo ZE den elbil inom transportbilssegmentet som har längst räckvidd. Bilen tillverkas i Frankrike och börjar säljas från mitten av 2017.

Renault lanserar nu även transportbilen Master med eldrift och får därmed en större skåpbil i elbilssegmentet som ger företaget en unik bredd. Renault Master ZE har en räckvidd på 200 kilometer NEDC, vilket innebär cirka 15 mil i verklig körning. Master ZE lanseras under hösten i Europa. Bilarna får två helt nya effektiva elmotorer på 60 respektive 75 häästkrafter. Tack var elmotorns starka vridmoment på låga varv är bilarna kvicka i stadstrafik. Hastigheten går upp till cirka 115 km i timmen.

Det tar cirka 6-7 timmar att ladda bilarna fullt och det går att fylla på med el så att bilen kan köras ytterligare 3,5 mil, under en timmas lunchpaus, vid behov.

Renault lanserar också två mindre eldrivna transportbilar i form av en ZOE ZE som skåpbil utan baksäte (med en räckvidd på 400 km NEDC) och Twizy Cargo, som är en eldriven fyrhjuling med ett mindre lastutrymme bakom föraren. Räckvidd cirka 100 km NEDC. Lansering beroende på marknad.

Kangoo ZE finns i två olika längder, 4,28 meter eller 4, 66 meter med 2 eller fem säten eller som crew cab för påbyggnad till pickup eller annan specialversion. (versioner beroende på marknad). Lastvolymen är mellan 3 och 4,6 kubikmeter och lastkapaciteten upp till 650 kg.

Master ZE kommer i fyra olika versioner och längder; L1H1, L2H2, L3H2 samt L3 i flakversion. (versioner beroende på marknad) Lastvolymerna sträcker sig från 8 till 13 kubikmeter och lastkapaciteten är från 1 000 till 1 100 kilo.