”Kärnkraften är det internationella svaret på klimatförändringen”

Kirill Komarov och Agneta Rising i Marrakesh. Foto: World Nuclear Association

Agneta Rising, generaldirektör för World Nuclear Association har uppmanat organisationens partner att klargöra för internationella samfundet att kärnenergin kommer att vara en del av deras svar när det gäller åtgärder mot klimatförändringen.

- Elektricitet är en viktig del av vår moderna värld. Heltäckande global tillgång till pålitlig och prisvärd elförsörjning är viktigt. För att möta klimatmålen i Parisavtalet måste dessa mål uppnås med hjälp av alla energislag med låga koldioxidutsläpp. Kärnkraften är en beprövad källa för produktion av el med låga koldioxidutsläpp. Den bidrar till minskning av utsläpp av växthusgaser och främjar samtidigt en hållbar utveckling, sade Agneta Rising i sitt tal vid en presskonferens nyligen med den ryska delegationen i samband med FN:s klimatkonferens COP 22 i Marrakech.

Vid samma tillfälle konstaterade, Kirill Komarov, förste vice VD för Corporate Development och International Business Rosatom, att när det gäller att möta efterfrågan på el i världen och ta itu med klimatförändringarna är det också nödvändigt att se över hela världens energiförsörjning i syfte att minska koldioxidutsläppen.

- Vi tror att under dessa omständigheter utgör kärnkraften den mest effektiva lösningen på detta problem, sade Komarov.

Han sade sig vara övertygad om att framtidens energi kommer kännetecknas av en diversifierad balans av koldioxidsnål teknik, vilket garanterar stabil försörjningstrygghet och orsakar minimal skada för miljön. Regeringarna bör, enligt Komarov, agera och stödja kärnenergin politiskt, som källa för låga koldioxidutsläpp, för dess konkurrenskraft och pålitlighet. Kärnkraften kan bevisligen byggas upp snabbt och kärnkraftssektorn är redo att leverera.

Medlemmarna i världens kärnkraftsindustri har kommit överens om ett mål som går ut på att bygga 1000 gigawatt ny kärnkraft fram till 2050, vilket betyder en tredubbling av den globala kapaciteten. Därmed skulle kärnkraften generera 25 procent av den globala efterfrågan på el.

Under de senaste 45 åren har kärnkraftindustrin för sin del så att säga ”besparat” världen motsvarande två års totala koldioxidutsläpp, nästan 80 miljarder ton koldioxid.

Enligt Agneta Rising har Frankrike, Sverige, Schweiz och kanadensiska provinsen Ontario uppnått mer än 80 procent lägre koldioxidutsläpp inom elproduktionen med hjälp av kärnkraften och detta har skett i fullständig samklang med den förnybara energisektorn. Agneta Rising är grundare och tidigare vd för kvinnor i Nuclear (WIN). Under hennes ordförandeskap i WIN fyrdubblades organisationen i storlek. Rising har också varit ordförande för European Nuclear Society och ordförande i Svenska Nuclear Society.