Oslobörsen anmälde Rolléns affärer

Ola Rollén. Foto: Haldex

Det var Oslobörsen som anmälde de affärer som norska Økokrims insiderutredning mot Hexagons vd Ola Rollén tros gälla.

-Vi reagerade på handelsmönstret, säger börsens kommunikationschef Geir Harald Aase till Svenska Dagbladet.

När det norska teknikbolaget Next Biometrics den 9 oktober i fjol meddelade att Greenbridge Partners - ett investeringsbolag grundat av Rollén och finansmannen Melker Schörling - skulle bli storägare genom en riktad nyemission sköt aktiekursen i höjden.

Som brukligt är vid stora kursrörelser i samband med nyheter granskade börsen handeln i aktien innan meddelandet skickades ut. Då visade det sig att Rollén, via ett helt annat bolag än Greenbridge Partners, köpt aktier i Next Biometrics, skriver SvD. Oslobörsen rapporterade affärerna till den norska finansinspektionen, Finanstilsynet.

Rolléns advokater har uppgett att Økokrims utredning gäller ett köp av drygt 284 000 aktier i Next Biometrics och att köpen gjordes för Greenbridge Partners räkning.

Hexagonchefen sitter häktad i Oslo, misstänkt för olaglig insiderhandel. Häktningen löper ut på lördag. Økokrims åklagare Marianne Bender ska, enligt tidigare besked, i dag besluta om hon ska begära att häktningsperioden förlängs.

-Han blir sittande så länge vi bedömer att det finns en risk för förstörelse av bevismaterial, sade hon till TT i tisdags.

(TT)