Trendig hemelektronik dominerar på IFA 2016

Elektronikbranschen samlas i Berlin vid IFA 2016 mellan 2 och 7 september. Foto: IFA

Den som vill se nya fascinerande bilder, UHD filmer, virtuell verklighet, smarta nätverk, 3D-skannrar bör ta sig till Berlin. Som en av världens ledande mässor för hemelektronik, kommer IFA 2016 att presentera en teknikshow full av innovationer mellan 2 och 7 september. 

IFA är världens näst största hemteknikmässa efter CES i Las Vegas och det är den äldsta, med rötter i 1920-talet. På mässan finns allt från vitvaror till ny mobil teknik som de flesta brukar vara mest intresserade av.

IFA erbjuder en omfattande översikt om de senaste hemtekniska innovationer och världsnyheter, däribland skärmar med spännande HDR-bilder, filmer för nya UHD blu-ray-skivor, glasögon och kameror för virtuella realityprogram, säkerhetsprogram och energieffektivitet genom smarta nätverk samt sensorer för fitness och hälsa.

Ultra-HD-tv, betraktas som tillverkarnas flaggskepp. Nu har tekniken tagit över massmarknaden. På IFA visas redan många 40-tums-tv med UHD -resolutioner. Antalet pixlar per tum har fyrdubblats jämfört med Full HD, men det är inte det enda som ger bättre bildkvalitet. De bästa TV-apparaterna år 2016 ger också större kontrast. De har mycket bättre display än någonting annat i det förflutna. 

HDR är numera en del av den nya normala och de första enheterna som produceras enligt senaste teknik finns redan på marknaden. LCD HDR-skärmar som uppfyller dessa specifikationer måste ha en högsta ljusstyrka på minst 1 000 nits, den internationella enheten för synlig ljusintensitet. Skärmens ljusstyrka av 400 nits är fortfarande vanligaste beskrivningen idag.

Sony har på senare år valt Berlin för lanseringen av nya toppmobiler. Därför släpper bolaget även nyheter inom spel, foto och tv. Sony gör ett försök med en ny surfplatta med Android, ett segment som varit väldigt trögt de senaste åren.

Försäljningen av surfplattorna har backat kraftigt flera år i rad och andra kvartalet i år blev minskningen drygt 12 procent jämfört med samma period förra året, enligt analysföretaget IDC. Android har 65 procent av marknaden, Apple 26 procent och Windows resten.

Elektronikmässan är med över 240 000 besökare onekligen en framtidsarena för en lång rad nya produktutsläpp.