”För många bolag i Lundin-imperiet”

Lukas Lundin.

Det finns för många bolag i Lundin-familjens imperium och nu är ett bra tillfälle att förvärva tillgångar, säger den äldre brodern Lukas Lundin i en intervju med Bloomberg.

Lundin själv har inte koll på exakt hur många bolag som finns. "Det är lite skrämmande. Det finns för många bolag", säger han. En talesperson uppger för BN att det finns 12. Lundin vill minska det antalet till 6-7, antingen genom att sälja dem eller att fusionera dem.

Noterbart i det sammanhanget är att NGEX Resources, där Lundin är ordförande, just har slutfört en avknoppning av Filo del Sol.

Vidare uppger Lundin att "det kanske är vettigt" att bara ha ett oljebolag och att familjen förmodligen kommer att sälja vad man äger inom förnyelsebar energi.

Just nu är ett bra tillfälle förvärva tillgångar, säger han. De bästa möjligheterna finns inom basmetaller och han ser gärna att Lundin Mining, där familjen har 13 procent av aktierna, gör ytterligare ett stort förvärv "så att vi har ett bra tillväxt-case".

Större är bättre och gärna i Argentina, Peru eller Chile. Förvärvet kan finansieras genom lån, men även en nyemission är möjlig om Lundin Minings aktie stiger kraftigt, med vilket Lundin menar dubbleras.

För Lundin Gold vill han hitta en höggradig guldtillgång någonstans. Prisuppgången på senare tid för guld gör det dock svårare att köpa där.

(SIX News)