Kvantmaterial ger bättre bränsleceller

Bränsleceller, som till exempel kan användas i elbilar, kan förbättras med hjälp av en kvantmekanisk effekt. Foto: Oak Ridge Nat

Bränsleceller genererar elektricitet utan skadliga utsläpp med hjälp av kemiska reaktioner och skulle kunna användas i allt från bilar till bärbar elektronik. En av de mest lovande typerna av bränsleceller är fastoxidbränsleceller, som förlitar sig på billiga keramiska material.

Nu har forskare vid Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences hittat ett sätt att utnyttja dessa bränslecellers kvantbeteende för att göra dem ännu bättre.

Bränsleceller fungerar ungefär som batterier, med en anod, en katod och en elektrolyt, men istället för att laddas behöver de bränsle, vanligtvis i form av väte.

Reagerar med elektrolyt

Problemet med dagens fastoxidbränsleceller är att bränslet med tiden reagerar med elektrolyten och gör att den fungerar sämre.

Shriram Ramanathan och You Zhou vid Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences har emellertid upptäckt att genom att designa elektrolyten på kvantnivå kan de skapa ett material som blir mer robust när det utsätts för bränsle.

– Vi har kombinerat forskningsområdena kvantmateria och elektronkemi på ett sätt som ledde till upptäckten av ett nytt, högpresterande material som kan fasomvandlas från en metall till en jonledare, säger Shriram Ramanathan.