Svenskars bilval ger större utsläpp

Foto: Christer Wiik

Svenskarna är bland de sämsta i EU när det gäller inköp av nya miljöbilar.

Orsaken är att vi köper de tyngsta bilarna inom hela EU.

-Min spontana reaktion är: Vad då, är inte vi bättre? säger Martin Prieto Beaulieu vid Gröna Bilister.

Sverige hamnar elva från slutet av EU:s 28 nationer när det gäller hur mycket koldioxid våra nyinköpta bilar släpper ut, visar en rapport från Europeiska miljöbyrån (EEA).

-Sverige, med "curlingfamiljen" som hämtar och lämnar på fotbollsträningar och har ett rikt friluftsliv, är det land i världen som har högst andel kombibilar. Vi har gärna stora bilar eftersom de är säkra bilar, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, och tillägger att beskattningsregler bidragit till att vi köper tyngre fordon.

Tyngst bilar

Sverige och Luxemburg är de länder i jämförelsen där bilköparna väljer tyngst bilar, något som påverkar utsläppen negativt. De personbilar som såldes i Sverige i fjol vägde i genomsnitt 1 530 kilo - 150 kilo tyngre än EU-snittet.

Bertil Moldén tycker ändå att Sverige har gjort bra ifrån sig vad gäller minskade koldioxidutsläpp.

-Vi är mycket bra! Från det att vi började mäta och prata om det här för tio år sedan är vi det land som sänker snabbast.

De nyproducerade bilar som såldes i EU förra året släppte i genomsnitt ut 119,6 gram koldioxid per kilometer. Det är tio gram lägre än utsläppsmålet för 2015. Genomsnittsutsläppen har minskat med tre procent jämfört med 2014.

-Det är positivt att det går nedåt. Frågan är om det går ned tillräckligt snabbt. Har EU varit för snälla med målet på 130 gram? frågar sig Martin Prieto Beaulieu, pressansvarig vid Gröna Bilister.

Vardagskörning värre

Han tillägger att utsläppen vid vardaglig bilkörning hamnar högre än vad testvärdena visar, något som även EEA konstaterat och avser att justera för i framtiden.

EU:s nästa gränsmål för nyproducerade bilars koldioxidutsläpp i EU har satts till i snitt 95 gram per kilometer. Det ska vara uppnått 2021.

Samtidigt som koldioxidutsläppen minskar ökar antalet hybrid- och elbilar i EU. Omkring 57 000 rena elbilar såldes 2015, en 50-procentig uppgång sedan 2014. Störst var intresset i Nederländerna och Danmark där elbilarna stod för 12 respektive 8 procent av nyproducerade sålda bilar.

(TT)