Prisas för framtidens vägunderhåll

Svevia tilldelas SBUF:s utmärkelse Årets innovation 2018 för sitt projekt "Prognosstyrd dynamisk vägdrift". Från vänster, prisutdelare Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, Andreas Bäckström, projektledare Svevia, Ruben Aronsson, vd SBUF. Foto: Svevia

Svevias innovationsprojekt Prognosstyrd dynamisk vägdrift har tilldelats SBUF:s innovationspris för 2018. Med modern digital teknik kan framtidens vägunderhåll effektiviseras och optimeras. Den 8 maj tilldelades innovationsprojektet Prognosstyrd dynamisk vägdrift SBUFs utmärkelse Årets Innovation.

– Det känns väldigt hedrande och uppmuntrande att få en sådan här utmärkelse. Vi som jobbar i projektet drivs av en övertygelse om att vi med digital teknik kan modernisera dagens vägunderhåll. Utmärkelsen visar att frågan är angelägen, säger Andreas Bäckström, projektledare på Svevia.

Projektet som drivs av Svevia tillsammans med B&M systemutveckling och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) har pågått under många år och har i takt med teknikens utveckling förfinats. Under vintern har den testats på flera platser i landet, med olika typer av halk- och väderförhållanden.