Övervakar konditionen hos mobila automationsrobotar

Introducerar tillståndskontroll på produktionsrobotar. Arkivbild, foto: Mountain

En av de ledande biltillverkarna i Europa har valt SPMs tillståndskontroll som den mest kostnadseffektiva och pålitliga lösningen för övervakning av den mekaniska konditionen hos mobila automationsrobotar. Den aktuella biltillverkaren hade problem med skenorna till mobila automationsrobotar som utför både skärning och svetsning av bildelar samt montering. Skadade skenor orsakar störningar i robotarnas rörelse, vilket i sin tur kan leda till att förprogrammerade arbeten sker på fel tid och plats. Efter en ett år lång förundersökning där olika typer av konditionsövervakningsmetoder jämfördes, bestämde biltillverkaren att SPM:s mättekniker skulle utvärderas ytterligare.

Status Pro Maschinendiagnostik kontaktades och genomförde ett framgångsrikt fälttest och senare en tremånaders pilot på tio automationsrobotar på en av biltillverkarens anläggningar. Förutom att ge enkla och tydliga resultat kring maskinens mekaniska kondition är mätenheten också en kostnadseffektiv lösning; en viktig faktor eftersom det finns över 1 700 robotar i denna anläggning.

Under piloten identifierades två lagerskador på två av automationsrobotarna. Dessa skador verifierades av ett externt laboratorium. Efter den framgångsrika piloten installerades övervakningslösningen på etthundra automationsrobotar som ett första steg i projektet. Fler installationer kommer att ske på tillverkarens anläggningar runt om i världen.

Wilhelm Bachmeier, verkställande direktör för Status Pro Maschinendiagnostik kommenterar: "Jag är mycket glad att vårt hårda arbete har lönat sig. För oss är detta det första steget från klassisk tillståndskontroll på fläktar i målerierna till produktionen, med dess höga krav på maskintillgänglighet och större komplexitet när det gäller konditionsmätning. För vår kund är det viktigt att undvika förluster av produktionstid och att kunna planera underhåll och service i förväg för att uppfylla produktionsmål.”