Konverterar från diesel till 100 procent el

Byter den dieseldrivna siktlinan till 100 procent eldrift. Foto: Per Nilsson

Genom att bränslekonvertera minskar Ragn-Sells behandlingsanläggning Häradsudden, utanför Norrköping, sitt årliga koldioxidutsläpp med cirka 150 ton. I arbetet med den nya, klimatneutrala behandlingstekniken har man tagit till vara på medarbetarnas kompetens och skapat delaktighet, vilket i sin tur ökar engagemanget och höjer kvaliteten i hela produktionen.

Med devisen ”det som inte är under utveckling är under avveckling” arbetar medarbetarna vid Häradsudden tillsammans för att förbättra verksamheten. När projektet med att byta ut den dieseldrivna siktlinan till 100 procent eldrift påbörjades under 2018 var det en självklarhet att involvera medarbetarna som arbetar med maskinen i processen.

– Att låta kollegor som arbetar i produktion vara delaktiga i beslut och utveckling är en självklarhet för oss. De kan, med sin praktiska erfarenhet, komma med tips och input till förbättringar av såväl maskiner och arbetsrutiner. Så att ta med fyra av våra maskinförare på vårt besök hos leverantören, som tillverkar siktlinan, var därför en självklarhet. Det är ett mervärde för oss då kollegorna känner sig mer delaktiga, vilket ökar engagemanget och höjer kvaliteten i hela produktionen, säger Robert Wikman, sektionschef vid Ragn-Sells Häradsudden.

Häradsudden tar årligen emot cirka 55 000 ton avfall som sorteras på den siktlina som utvecklats för att minska mängden avfall som deponeras. Tidigare drevs siktlinan av diesel men sedan mars har man ersatt det med eldrift. Man har därmed minskat dieselförbrukningen med 50 000 liter per år – vilket i sin tur motsvarar minskade utsläpp av koldioxid med cirka 150 ton. Övergången medför också en minskad dieselkostnad för Ragn-Sells med upp till 600 000 kronor per år.

– Det här är ett gott exempel på att minskad klimatpåverkan och god ekonomi går hand i hand, säger Erik Gustafsson, anläggningschef vid Ragn-Sells Häradsudden.