Sveriges största industriprojekt står klart

Heliosprojektet på SCA Östrand är nyligen avslutat. Foto SSG

Utbyggnaden av SCA Östrand, som är en av Sveriges största industriinvesteringar genom tiderna och den största i Norrland någonsin, Genom den omfattande utbyggnaden av SCA Östrand, så fördubblar SCA Östrand sin produktionskapacitet från 430 000 ton till 900 000 ton (utbyggbart till 1 miljon ton) och får den största produktionslinjen för blekt barrsulfatmassa i världen.

– I projektet har vi använt oss av våra egna fabriksstandarder och basen för dessa är SSG Standarder, säger Per Asplund projektavdelningschef på SCA.

I bygget, som just nu är på väg att avslutas, har bland annat ingått ett nytt renseri, en ny indunstning, en ny torkmaskin med två nya balningslinjer, ett utbyggt vattenreningsverk, en ny driftcentral, utbyggnad av gemensamma system och en ny stor fiberlinje. Fiberlinjen är den största i världen enbart för barrmassa.

– När vi projekterat och gjort våra beställningar inför utbyggnaden, så har vi hela tiden utgått från våra kontrakt, där det tydligt anges att det är SCAs fabriksstandarder som gäller och därmed indirekt även SSG Standarder.

Några större problem kring detta har det aldrig varit med leverantörerna.

– De flesta av våra stora leverantörer är ofta abonnenter på SSG Standarder och de känner till dem väl. Vår egen fabriksstandard gick sedan ut tillsammans med förfrågningarna, säger Per Asplund.