Unik kran till världens modernaste forskningsanläggning

Unik traverskran av fabrikatet Siempelkamp. Foto: Dematek

European Spallation Source, ESS, är en flervetenskaplig forskningsanläggning, baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Instrumenten vid anläggningen kan liknas vid jättestora mikroskop som gör det möjligt att studera material på molekylär och atomär nivå. ESS unika prestanda kommer att innebära helt nya och oöverträffade forskningsmöjligheter för forskare från hela världen, inom områden som material, hälsa, transport och energi. Första spadtaget togs 2014 och ESS planerar att öppna för forskare 2023.

Kranen som Dematek ska leverera kommer verka i centrum av anläggningen med att lyfta utrustning till målstationen, där neutronerna för forskning genereras. Fabrikatet är Siempelkamp och kranen är byggd och utrustad enligt den tyska kärnkraftsstandarden för lyftdon, KTA3902.

– Det är inte många tillverkare av lyftutrustning i Europa som klarar dessa krav. Med vår leverantör Siempelkamp har vi möjlighet att leverera kundunika kranar som uppfyller alla önskemål. Säkerhetsnivån på den här kranen är hög vilket bland annat innebär att många komponenter är dubblerade, säger Thomas Henriksson, projektledare och kranexpert på Dematek.

Kranens maxlast är 115 ton och den är dessutom kompletterad med en vinkeltralla, hjälplyft på 20 ton, som hänger på sidan för att nå ut mot gavelväggen i lokalen. Kranens spännvidd är 19,5 meter och lyfthöjden kommer att vara 18 meter. Vidare ska kranen kunna gå i halvautomatik och kunna manövreras på distans.

– ESS är ett väldigt spännande och prestigefullt projekt och det är verkligen inspirerande att få vara med på den resan. Det är nu en omfattande process framöver där varje ritning över mekanik och el kommer kontrolleras av ESS och tredje part innan tillverkning. Leverans och idrifttagning är planerad till sommaren 2020. Med den här ordern visar vi verkligen att Dematek har kompetensen och de produkter som fordras i de mest krävande miljöer och sammanhang, säger Fredrik Wollmér, säljare på Dematek.