Ras för industrin i augusti

Foto: Morguefile

Inköpschefsindex för industrisektorn uppgick till 45,1 till augusti, jämfört med 50,6 månaden före. Nivån är den lägsta sedan våren 2009.

"Det är en påtaglig försvagning av industrikonjunkturen jämfört med tidigare under året då indexet fluktuerade kring 50-strecket", skriver Swedbank och Silf, som tar fram siffran, i ett pressmeddelande.

Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

Samtliga delindex sjönk i augusti. Den största minskningen stod orderingången för.

Sysselsättningen föll till nytt årslägsta till följd av företagens anpassning av personalstyrkan till den svagare efterfrågan.

-Det är en väldigt svag siffra, framför allt orderingången, som är framåtriktande. Det visar att svenska företag börjar känna av inbromsningen lite mer och påverkas av läget i övriga Europa, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.

Han pekar på att vi kommer från en period där svenska inköpschefsindex har klarat sig oväntat bra, medan bland annat tyska index fallit.

-Nu kommer det i stället en lite större reaktion. Och även om man inte ska gå allt för hårt på en siffra som rör sig ganska mycket mellan olika månader tyder detta på att export och produktion kommer att falla det närmaste kvartalet.

SEB räknar med att svensk ekonomi under tredje kvartalet kommer att krympa med 0,5 procent, medan helårsprognosen för 2012 ligger på en tillväxt på 1,2 procent Han kan även se att en del av nedgången kommer att spilla över på andra kvartalets BNP-siffror, som han tror kommer behöva revideras ned.

Denna prognos låg dock redan före måndagens inköpschefsindex.

-Vi ändrar inte en prognos bara på en sådan här siffra.

Holmgren påminner om att siffran bygger på en urvalsenkät, vilket medför en viss felmarginal. Indexet bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer i den privata tjänstesektorn.

Marknaden reagerade kraftigt på det låga inköpschefsindexet. Kronan föll fem öre mot dollarn, medan svenska obligationsräntor sjönk - särskilt de med kortare löptider. Räntan på en tvåårig statsobligation föll från 0,86 till 0,80 procent.

Stockholmsbörsen klarade sig bättre och steg i linje med omvärlden.

Inköpschefsindex för den tyska tillverkningsindustrin i augusti reviderades på måndagen ned till 44,7, från en preliminär beräkning på 45,1.

Jämfört med juli var det dock en uppgång från 43,0.

Årets tredje kvartal för den tyska industrisektorn ser enligt inköpschefsindex ut att bli det svagaste på lite drygt tre år, enligt Tim Moore, ekonom på Markit.

(TT)