Den virtuella fabriken blir verklighet

Vägen från 2D-layout till 3D-design till en virtuell fabrik behöver inte vara komplicerad. Med fabrikslayoutprogramvara kan hela byggnader och produktionslinjer snabbt gestaltas, oavsett hur stora eller komplexa de är. Foto: Creative Commons License

Text. Markku Björkman

Vägen från 2D-layout till Virtual Factory behöver inte bli lång. Designmjukvara som används för en VR-tittare visar vägen.

Virtual Reality (VR) håller på att bli alldagligt på grund av dess ökande popularitet inom spelindustrin. Företag inom industrin erkänner nu också fördelarna med denna teknik och börjar använda den. 
Möjligheten att faktiskt granska mönster redan innan den första fysiska prototypen skapas erbjuder enorma fördelar för företag. Vägen till en virtuell fabrik börjar med en 2D-layout och slutar med en 3D-design.

 

bild
Företagen som använder virtuell verklighet bör låta personalen fördjupa sig i deras nya fabriksdesign med syfte att snabbt kunna utnyttja systemets fördelar. Foto: CAD Schroer

Designmetoder för fabriker utvecklas snabbt, och även om forskningen redan har gjort långtgående framsteg i process- och materialflödesoptimering, hittar resultaten bara långsamt in i industrin. Det är här mjukvaruleverantörer för fabriksdesign kommer in och som ett resultat införlivas beprövade designmetoder i allt högre grad i deras programvarusystem. Detta innebär i sin tur att även en liten omstrukturering av en del av produktionsanläggningen kan ske på basis av optimerad design.
Små och medelstora företag drar stor nytta av modern fabriksdesign.

Det antas ofta felaktigt att kostnaderna för att använda virtual reality för fabriksdesign är för höga, särskilt för små och medelstora företag. Av denna anledning försöker man förkorta designprocessen. Detta innebär att potentialen går förlorad och det blir svårare att anpassa produktionen till ökande marknadsefterfrågan på designstadiet. 
Företagen som använder virtuell verklighet bör låta personalen fördjupa sig i deras nya fabriksdesign med syfte att snabbt kunna utnyttja systemets fördelar.

Användningen av VR leder ofta till identifiering och eliminering av problem som annars skulle senare ha blivit uppenbara. Det är mycket billigare att lösa problem under konstruktionsfasen än att rätta till dem under konstruktionen, och särskilt innan anläggningen tas i drift. Det är en mycket kortfattad upplysning, särskilt när det gäller små och medelstora företag, när det gäller att väga fördelarna med den virtuella fabriken idag.

 

bild
En virtuell fabriksareal som ska fyllas med maskiner och robotar. Möjligheten att faktiskt granska mönster redan innan den första fysiska prototypen skapas erbjuder enorma fördelar för företag.
Foto: Creative Commons License, kredit Raabe  

 

Vägen till en virtuell fabrik
Vägen från 2D-layout till 3D-design till en virtuell fabrik behöver inte vara komplicerad. Med en fabrikslayoutprogramvara kan hela byggnader och produktionslinjer snabbt gestaltas, oavsett hur stora eller komplexa de är. 3D-fabriksmodellen kan sedan enkelt exporteras till det populära FBX-formatet. FBX-filen kan sedan visas med en VR-visare.
Exempelvis med hjälp av M4 VIRTUAL REVIEW VR-visaren, som är kompatibel med Microsoft Mixed Reality, har det skapats ett direkt sätt att uppnå och uppleva en virtuell fabrik.