Oljepriset rasar trots stödåtgärder

Prisraset förklaras av minskad efterfrågan globalt samtidigt som det har brutit ut ett priskrig mellan ledande oljeländer.

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad kostar nu cirka 30 dollar per fat, vilket är över 10 ned jämfört med i fredags.

Priset på motsvarande kontrakt för amerikansk råolja ligger samtidigt på 29:20 dollar per fat.

Sänkta räntor

USA:s centralbank sänkte styrräntan med 1 procentenhet till 0,00–0,25 procent i söndags, vilket följts av en rad stimulanspaket och räntesänkningar från andra centralbanker.

Marknaden verkar dock ha tagit fasta på Kinas ras för industriproduktionen i januari–februari med 13,5 procent jämfört med ett år tidigare, vilket förklaras av att en stor del av landets industri stängdes ned för att bromsa spridningen av coronaviruset.

Priskriget på oljemarknaden, som följer på att Saudiarabien och Ryssland inte kunnat göra upp om nya produktionsbegränsningar i kölvattnet på coronakrisen, har medfört att fraktrater börjat skena iväg uppåt, rapporterar Reuters med hänvisning till källor inom shippingindustrin.

Höga fraktpriser

Det handlar om en brist på fraktkapacitet för de ökade volymer som nu skeppas ut från framförallt Saudiarabien och de andra Opecländerna.

Enligt en fartygsmäklare har priset för en så kallad Suezmax-tanker från Mellanöstern till Indien lyft till 200 000 dollar per dag, upp från 20 000 dollar per dag för bara en vecka sedan. För transporter till Kina har priset lyft till 265 000 dollar per dag, upp från cirka 30 000 för en vecka sedan.