Siemens tar gasturbinorder från Belarus

Siemens har på tre månader sålt totalt 16 gasturbiner av typen SGT-800 till Belarus. Foto: Siemens

Siemens får dubbla gasturbinorder från Belarus för att balansera landets energisystem: Fem gasturbiner till nytt kraftverk i Beloozersk, sex gasturbiner till nytt kraftverk i Minsk samt tre gasturbinorder på tre månader från Belarus

Siemens Industrial Turbomachinery har fått ytterligare två order från Belarus på gasturbiner av modell SGT-800 med tillverkning i Finspång och Trollhättan. Turbinerna ska installeras i två nya kraftverk som ska uppföras i landet och köras på spetslast vid eltoppar.

Den ena beställningen kommer från Minsk Republican Unitary Enterprise of Electricity Industry, RUE Minskenergo, som köper sex gasturbiner av typen SGT-800, generatorer och annan elutrustning till ett nytt kraftverk som ska uppföras i Minsk. Kraftverket ska vara klart att tas i drift i december 2021 och får en kapacitet på 300 megawatt.

Den andra beställningen kommer från Brest Republican Unitary Enterprise of Electricity Industry, RUE Brestenergo, och består av fem gasturbiner och tillhörande utrustning av samma typ som ovan till ett kraftverk med en kapacitet på 250 MW som ska uppföras i anslutning till Berezovskaya kombikraftverk i Beloozersk. Den nya anläggningen ska tas i drift i december 2021.

Tidigare fick Siemens även en order på fem SGT-800 till två kraftverk i Vitebsk-regionen i Belarus. Även dessa ska tas i drift i slutet på 2021. Gaskraftverken kommer att vara i drift cirka 700 timmar per år med 350 starter per år och kan nå full effekt på 15 minuter. De kommer att spela en avgörande roll för att optimera landets elnät