Kina satsar 30 miljoner i life scienceföretag

Många goda hälsoeffekterna av träning. Arkivbild

Det kinesiska investmentbolaget Ivy Capital investerar nu närmare 30 miljoner kronor i Umeåbaserade Betagenon.

– Den här investeringen är väldigt viktig för oss och utvecklingen av vår produkt. Vi hoppas få fram ett läkemedel mot stora folksjukdomar, säger Thomas Edlund, medgrundare och vd på Betagenon.

Betagenom har identifierat en enzymaktivator som är ämnad som en läkemedelskandidat för en rad olika livsstils- och ålderssjukdomar, till exempel diabetes och hjärtsvikt. Nu har det kinesiska investmentbolaget Ivy Capital gått in med 28,5 miljoner kronor i Betagenon för att stötta den kliniska utvecklingen av läkemedlet.

– Det här kommer att underlätta och snabba på utvecklingen av ett globalt läkemedel mot många stora folksjukdomar. Vi kommer även att kunna dra nytta av Ivy Capitals nätverk inom den kinesiska bioteknik- och läkemedelsindustrin, säger Thomas Edlund.

Många av de goda hälsoeffekterna av träning samt ett begränsat kaloriintag beror på att energinivån minskar i våra celler, vilket aktiverar enzymet AMPK. En aktivering av AMPK stimulerar i sin tur upptag och förbränning av socker och fett, vilket återställer energinivån i cellerna. Ett ökat upptag och förbränning av socker har uppenbara fördelar vid fetma, diabetes och andra metabola störningar och sjukdomar.

– Träning och aktivering av enzymet AMPK har även positiva effekter på hjärtat och blodkärlen, något som ökar blodflödet i kroppen. Det i sin tur ökar tillgången av socker, fett och syre i olika vävnader och organ vilket leder till högre förbränning. Detta har positiva effekter på olika hjärt-kärlsjukdomar, säger Thomas Edlund.