Bygger världens största hub för kollaborativa robotar

Till vänster Thomas Visti, vd för Mobile Industrial Robots (MiR) och till höger Jürgen von Hollen, vd för Universal Robots. Fot: Universal Robots

Danmarks två största industrirobotföretag, Mobile Industrial Robots och Universal Robots, investerar 36 miljoner dollar i en gemensam anläggning i Odense. Företagen ska dela 32 000 kvadratmeter i vad som kommer att bli världens största hub för utveckling av kollaborativa robotar, så kallade cobots.

Kollaborativa robotar, även kallade samarbetsrobotar eller cobotar, är en typ av användarvänliga robotar som arbetar sida vid sida med människor i industrimiljö. Cobotar förbättrar både arbetsmiljö och produktivitet och är det snabbast växande segmentet inom industriell automatisering.

Med ekonomiskt stöd från det amerikanska moderbolaget Teradyne har de båda danska cobotföretagen Mobile Industrial Robots och Universal Robots förvärvat en 50 000 kvadratmeter stor tomt i Odense, Danmarks tredje största stad. 36 miljoner dollar investeras i den nya gemensamma anläggningen. Det nya cobotnavet stärker de danska robotföretagens position och gör Odense till världens ”cobothuvudstad”.

Det är inte första gången Teradyne stöttar utvecklingen av den danska robotindustrin. Hittills har det amerikanska företaget lagt mer än en halv miljard dollar på de båda unga danska cobottillverkarna.

– Mobile Industrial Robots och Universal Robots är världsledande inom den cobotrevolution vi ser idag, som gör automatiseringslösningar tillgängliga för företag i alla storlekar. Teradyne fortsätter att investera i utvecklingen av nya produkter, lösningar och försäljningskanaler och den nya anläggningen i Odense är en viktig del av vår tillväxtstrategi, säger Mark Jagiela, vd och koncernchef för Teradyne.

Den nya anläggningen kommer att byggas nära Universal Robots nuvarande huvudkontor, som också blir en del av det nya cobotnavet. Universal Robots och Mobile Industrial Robots kommer att fortsätta som två separata företag. Målet är att skapa en attraktiv miljö som kan hjälpa till att locka ny arbetskraft, så att företagen kan fortsätta växa.