Mox-bränsle installerat i snabb neutronreaktor i Ryssland

Bild: Rosatom
Mox-bränsle. Bild: Rosatom

En reaktor vid det ryska kärnkraftverket Beloyarsk ska drivas med så kallat Mox-bränsle, som är en blandning av utarmat uran och plutoniumoxider. BN-800, som ska vara världens mest kraftfulla snabba neutronreaktor i drift, har nyligen installerat det nya bränslet. Det uppger den ryska kärnkraftsmyndigheten Rosatoms bränsledivision Tvel.

Efter en översyn av reaktorn har den startat upp igen.

Kärnkraftverkets ingenjörer har monterat 18 Mox-bränsleenheter vid BN 800:s reaktorhärd. Under 2020 planerar man att installera ytterligare 180 bränslepatroner. Och fram till och med slutet av 2021 ska samtliga kvarvarande uranbaserade bränsleenheter ha ersatts av Mox-bränsle, är Rosatoms plan. För första gången någonsin skulle då en snabb neutronreaktor i Ryssland starta upp med enbart Mox-bränsle, framhåller Rosatom.

Beloyarsks vd Ivan Sidorov kommenterar:

– Vid kraftenhet 4 har vi genomfört den första generella översynen på fyra år av driften. Denna kraftenhet har två uppgifter, inte bara att producera el utan också att bemästra lovande teknik som är viktig för kärnkraftens framtid. Arbetena som utförs under översynen syftar till att säkerställa en långsiktig säker drift av hela kraftenheten och att utrustningen är pålitlig.

Serieproduktion av Mox-bränsle påbörjades i slutet av 2018 i Zheleznogorsk, som ligger i Krasnoyarsk-regionen i östra Sibirien.