Risk för tysk recession

För svensk del vore detta scenario riktigt illa.

Det skulle bli dystert. Norge kanske klarar sig undan, men Sverige, Danmark och Finland har väldigt svårt att gå bra om tillväxtmotorn stannar, säger Jan von Gerich.

Det råder ingen tvekan om att om den tyska svackan håller i sig kommer det bli mycket svagare tillväxt i Norden också, tillägger han.

Nedåt för tredje månaden i rad

Uttalandet görs sedan ett index från det Münchenbaserade forskningsinstitutet Ifo sjunkit för tredje månaden i rad, till 97,4.

Trots att nedgången var väntad reagerade marknaden negativt, då Ifo-index för juni pekar på ett sämre affärsklimat både för tillverkningsindustrin och för tjänstesektorn. Europeiska börser pressades nedåt och euron föll till den lägsta nivån mot dollarn sedan i mars.

"Den tyska ekonomin är på väg in i stiltje", skriver Ifo-chefen Clemens Fuest i en kommentar.

Ifo sänkte så sent som i förra veckan sin tillväxtprognos för Tyskland 2020 till 1,7 procent, från tidigare 1,8 procent. För i år räknar Ifo med en tysk tillväxt på 0,6 procent.

Nordeas von Gerich tror inte alls på en så markant återhämtning. Han befarar i stället att BNP krymper under årets andra kvartal och inte växer med särskilt mycket under vare sig andra halvåret i år eller nästa år.

Officiellt ligger Nordeas prognos för Tyskland på en tillväxt på 0,5 procent i år och 1,0 procent 2020.

Om jag skulle uppdatera dessa tal i dag skulle jag nog sänka dem en aning, säger von Gerich.

Kan inte lösas enkelt

Än så länge har den inhemska ekonomin draghjälp av en stabil tjänstesektor, hög sysselsättning och löneökningar i Tyskland. Jan von Gerich befarar dock att även tjänstesektorn ska smittas av problemen i industrin.

Om vi räknar med att handelskriget och brexit löser sig kan det ge ett märkbart ekonomiskt uppsving. Men ju längre dessa osäkerhetsfaktorer lever vidare desto tydligare blir det att detta inte är frågor som kan lösas enkelt, säger han.

Det kan klarna under G20-mötet i helgen, men jag har inte särskilt högt ställda förhoppningar om det.

Han tillägger att också att Trumpregeringen just nu verkar ha fullt upp med handelskonflikten med Kina. Men när den situationen har stabiliserats kan det vara dags för en ny omgång med EU.

Han tycker inte att biltullar från USA går att utesluta.

Då skulle jag säga att det blir en tysk recession, inte bara i tillverkningsindustrin utan i hela ekonomin.