Teslas autopilot slipper inte tullarna

Maskinen är "strategiskt viktig" för den kinesiska satsning på högteknologi som brukar kallas Made in China 2025, en verksamhet Trump-regeringen inte vill gynna, enligt besked från handelskontoret USTR som nyhetsbyrån Reuters har läst.

Att datorn är avancerad håller Tesla med om – vid ett evenemang om självkörande bilar nyligen sade vd Elon Musk att Teslas bilar kommer att vara kapabla att köra helt själva i vanlig trafik från och med någon gång nästa år. Han hävdade att alla andra biltillverkare ligger efter i utvecklingen, som han menar endast kan fördröjas av om lagstiftningen inte hänger med.

Att köpa en bil som inte har den hårdvara som krävs för självständig körning (FSD, Full Self Driving) är som att köpa en häst, tillade Musk.

Tesla säger sig ha letat tillverkare till datorn utanför Kina, men inte hittat någon som lever upp till de hårda kraven. Alla Teslas elbilar tillverkas än så länge i USA. Men en stor fabrik är under uppbyggnad även i just Kina, som utgör världens största marknad för avgasfria bilar.