Vill sänka rekordlåga löneökningar

Vår bedömning är att löneökningstakten bör växla ner ytterligare, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Orsaken är att svenska företags arbetskraftskostnader har ökat mer än i de viktigaste konkurrentländerna, enligt arbetsgivarparten. Detta trots att löneökningstakten de senaste åren har legat kring historiskt låga 2,5 procent per år. Per Hidesten befarar att facken därför ska vara revanschlystna.

Det ser jag som en risk, säger han.

Svag krona

Fackens grundkrav i lönefrågan är fortsatt höjda reallöner, löneökning efter inflation. Sedan förra lönerörelsen 2017 har inflationstakten skruvats upp till runt två procent. Så om facken ska hålla hårt på sina krav, lär lägre avtalsmässiga lönepåslag än de cirka två procenten per år, som blev resultat 2017, bli fromma förhoppningar från arbetsgivarhåll.

Vi kan inte garantera reallöneökningar, säger Per Hidesten.

Han pekar på att löneökningstakten har gått ner och ändå gett ökade reallöner senaste 20 åren – något som skapat en sund ekonomisk utveckling i svensk ekonomi.

Att företagen haft några gyllene vinstår kan de förutom den goda konjunkturen även tacka den svaga kronan för. Och det är inget som arbetstagarna ska få dela på i form högre lönepåslag framöver, enligt Hidesten som inte vill peta in växelkursen i löneförhandlingarna.

Kan slå tillbaka

IF Metalls ordförande Marie Nilsson håller med:

Det kan slå tvärtom nästa gång, säger hon.

I grunden är fack och arbetsgivare i industrin överens om att Sverige inte kan avvika särskilt mycket från kostnadsutvecklingen i konkurrentländerna, det slår tillbaka i form av färre jobb. Däremot har IF Metall inte samma dystra omvärldsbild som arbetsgivarna. Hon köper inte att svensk konkurrenskraft har försämrats.

Det är inte riktigt vår bild, vi har ju taktat ner löneutvecklingen senaste åren, säger Marie Nilsson.

Facket har heller inte samma mörka syn på konjunkturen framåt som arbetsgivarna.

En klassisk upptakt på lönerörelsen helt enkelt, säger Marie Nilsson som också tror att en fortsatt utbyggnad av deltidspensionen kommer att lyftas som en viktig fråga av medlemmarna.

Fack och arbetsgivare är däremot överens om att inte blanda in politiska inspel. Parallellt med löneförhandlingarna lär den känsliga frågan om förändringen av las (lagen om anställningsskydd) att dyka upp.

Vi ska inte blanda löneförhandlingarna med las-förhandlingarna, säger Marie Nilsson.