Svevia tar vägunderhållet i Bollnäs

Avtalet är värt cirka 40 miljoner kronor per år. Foto: Svevia

Från och med 1 september 2019 är det Svevia som på uppdrag av Trafikverket ska sköta om de statliga vägarna inom driftområde Bollnäs. Svevias uppdrag är att sköta om och göra vägarna framkomliga året om och dygnet runt. Vintertid betyder det framförallt snöröjning och halkbekämpning. Dygnet runt finns en jourhavande driftledare som bevakar väder och väglag för att kunna planera och sätta in resurser. Området omfattar totalt 996 kilometer varav endast 45 kilometer är grusväg.

– Den största delen av vägnätet är belagd väg. Den mest trafikerade sträckan är förstås E4:an som går rakt genom området som motorväg eller mitträckesseparerad väg. Det är också den väg som är högst prioriterad. Läget vid Gävlebukten kan ibland göra vädret lite utmanande då närheten till havet gör att det på kort tid kan skapas stora snömängder säger Anders Lindholm, Svevia.

Även riksväg 50 in mot Bollnäs och vidare mot Dalarna är en av områdets mer trafikerade vägar, som framförallt trafikeras av pendlare och yrkestrafik men även säsongsvis av turister.

Sommartid utför Svevia löpande vägunderhåll som till exempel att laga sprickor och hål i vägbanan, sköta om vägmärken, vägräcken, kantstolpar, viltstängsel och underhålla diken och trummor så att vatten kan rinna undan.

– För oss är det här är en intressant region ur ett marknadsperspektiv. Vi upplever att det finns ett stort intresse för att samarbeta med Svevia och vi har fått in flera intressanta spontanansökningar av människor som vill jobba hos oss. Området gränsar till vårt driftområde i Edsbyn vilket alltid är en fördel då vi då kan dra nytta av varandras kunskaper och resurser.

Det nya kontraktet börjar gälla från den 1 september i år och sträcker sig över fyra år med möjlighet till två års option och är värt cirka 40 miljoner kronor per år.