Sveaskog svarar på anklagelser mot sin vd

Eva Färnstrand. Foto: Fredrik Persson

Dagens Industri skrev i en artikel den 20 november att Sveaskogs VD ska ha betett sig olämpligt mot kvinnor. Sveaskogs styrelseordförande Eva Färnstrand kommenterar uppgifterna.

"Bakgrunden är följande: Strax före sommaren fördes det fram allvarlig kritik mot VD. Bland annat handlade det om kritik mot VD:s ledarskap i ledningsgruppen. Det var medarbetare i ledningen som berättade om sina upplevelser.

När jag fick reda på detta tog jag det på största allvar och jag försökte gå till botten med anklagelserna. Jag kontaktade de berörda och initierade en utredning och agerade så snabbt jag kunde när jag fick kännedom om kritiken. Jag är tacksam att informationen förmedlades till mig. Detta är helt i linje med hur det ska gå till i fall likande detta. Styrelsen tog kritiken på allvar och vidtog åtgärder.

En utredning gjordes och en handlingsplan utformades utefter det som kom fram i utredningen. Handlingsplanen implementerades i slutet av sommaren. Bland annat innebär det stöd och coachning av VD från externt håll. Frågorna belystes och är nu högt upp på koncernledningens agenda och de arbetar löpande med dessa frågor.

Det som hänt är självklart väldigt allvarligt. Samtidigt är jag tacksam över att de som larmade mig visade det förtroendet och berättade för mig, det är så jag och styrelsen vill att det ska fungera. Jag hoppas och vill att det som hänt leder till ökad öppenhet och att fler känner att de kan berätta om de känner sig felaktigt behandlade. På så sätt kan man bidra till förändring och förbättring. Jag hoppas att artiklar som denna inte får motverkande syfte och att man kanske tvekar att informera vid brister. Viktigt också att notera är att vi erbjöd DI att intervjua kvinnliga medlemmar av koncernledningen men DI avböjde det erbjudandet. Det var de inte intresserad av, sa de.

Jag vill att vi som bolag ska vara ett föredöme inom många olika frågor, däribland mångfald och likabehandling. Utifrån den aspekten är den här typen av kritik extra allvarlig och visar att vi måste jobba ännu hårdare med ledarskapsfrågor. Även i ett bolag som Sveaskog, med många kvinnor i ledningen, behöver vi arbeta vidare med jämställdhetsfrågor."