Byggbranschen klarar inte ens halva behovet

Hennes organisation skriver ner prognosen ytterligare för nyproduktion av bostäder nästa år. Från en ökning med 14 procent 2017 är bedömningen att nyproduktionen faller med fem procent i år och med hela 16 procent nästa år och det är i Stockholm som det bromsas hårdast.

Den bilden bekräftas av bostadssajten Hemnet som konstaterar att utbudet av nyproducerade bostadsrätter i Stockholm backade under vecka 41 i år jämfört med samma vecka 2017. Visserligen bara med 0,1 procent, men det är första gången utbudet minskar sedan våren 2016. Raset har ännu inte nått övriga Sverige. I Västra Götaland, främst Göteborg, ökade utbudet med 95 procent under veckan jämfört med 2017.

Tvärt mot behovet

Utvecklingen går tvärt emot vad Boverket anser behövs på bostadsområdet de kommande åren. I sin senaste prognos konstaterade myndigheten att det borde byggas 93 000 nya bostäder årligen fram till 2020 och under perioden fram till 2025, som är så långt prognosen sträcker sig, behövs 51 000 nya bostäder årligen. Istället för att öka blir det en nedgång med 33 procent mellan 2017 och 2019, enligt Byggindustriernas prognos.

Det måste finnas en insikt om att Sverige växer och att vi snart är 11 miljoner människor. Det är också väldigt många, främst unga vuxna, som upplever att bostadsbristen är här och nu. Den bilden svarar inte alls mot det minskade bostadsbyggandet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Stötta förstagångsköparna

Inbromsningen på bostadsmarknaden är enligt de flesta experterna, inklusive Byggindustrierna, orsakad av de skärpta reglerna för amortering, lånetak och bankernas tuffa kalkyler på vilka räntor låntagarna ska klara. Det har dock hörts få kreativa idéer om hur problemet, inte minst för unga, ska lösas. I dag tvingar reglerna den gruppen ut på en osäker och dyr andrahandsmarknad, påpekar hon.

För förstagångsköpare kan jag tycka att man tar bort kravet på kontantinsats, då kan de klara av att betala räntor och amorteringar.

Catharina Elmsäter-Svärd är inte heller avvisande till tanken på att staten stöttar den gruppen bostadsköpare.

Det har börjat komma upp i diskussionen och vi är inte motståndare till sådana förslag. Vi tycker till och med att om staten ska gå in med någon typ av subventioner så är det bättre att göra det på individnivå än att rikta subventionen till byggherrar, säger hon till TT.

Trots bostadsraset väntas byggbranschen som helhet hålla emot hyfsat. Lokal- och anläggningsbyggandet spås stiga både i år och nästa år. Totalt väntas bygginvesteringarna stiga med två procent i år och sjunka med tre procent nästa år.