Brooks Automations kryotekniska verksamhet säljs

Foto: Brooks Automation

Atlas Copco köper

Atlas Copco har tecknat avtal om att förvärva Brooks Automation Inc:s kryotekniska verksamhet. Köpeskillingen uppgår till 6 239 miljoner kronor. Brooks Automation, Inc. grundades 1978 och är noterat på Nasdaq-börsen. Atlas Copco har tecknat avtal om att förvärva företagets kryotekniska verksamhet.

Förvärvet inkluderar kryopumpverksamheten i Chelmsford i USA och Monterrey i Mexico, ett världsomspännande nätverk av försäljnings- och servicecentrum samt 50 procent av Ulvac Cryogenics, Inc..

– Förvärvet av Brooks kryotekniska verksamhet ger oss tillgång till nya teknologier och produkter som kompletterar vårt nuvarande erbjudande inom vakuumkammarlösningar”, säger Geert Follens, chef för affärsområdet vakuumteknik.

– Vi kommer att använda styrkan i Atlas Copcos globala närvaro inom vakuum för att utöka användningsområdena för produkterna och teknologierna även till verkstadsindustrin, samt de framväxande marknaderna inom medicin och energi.

Brooks Automation är med varumärkena CTI Cryogenics och Polycold marknadsledande inom avancerade kryopumpar och därmed förenliga produkter för halvledarindustrin.

Genom förvärvet utökas Edwards, ett bolag inom Atlas Copco-koncernens, erbjudande inom vakuumkammarlösningar för kunder i halvledar- och verkstadsindustrin väsentligt.

Förvärvet kompletterar Atlas Copcos existerande teknologier med en ny produktlinje bestående av högvakuumpumpar för att optimera borttagandet av vattenånga och väte, vilket är kritiskt för vissa industriella processer och processer för att tillverka halvledare.