USA kan stoppa tull på brödrostar

Mitt i den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina röstade amerikanska senaten i går enhälligt igenom en lag som ska kapa importtullar på hundratals kinesiska varor.

Vita huset har inte officiellt tagit ställning till den så kallade diverselistan med cirka 1 660 varor som brödrostar och kemikalier, varav cirka hälften har sitt ursprung i Kina. Listan har röstats igenom enhälligt i både senaten och representanthuset. Några mindre justeringar måste nu göras innan listan kan skickas till president Donald Trump för underskrift.

De som är för lagen menar att den kommer att gynna ekonomin genom att sänka eller helt slopa tullar på produkter som inte längre produceras i USA. Den amerikanska branschorganisationen NAM som företräder företag inom tillverkningsindustrin uppger att deras medlemmar betalar cirka en miljon dollar i sådana tullar om dagen.

Motståndarna inom tillverkningsindustrin hävdar att lagen skulle sparka undan benen på dem genom att göra det enklare för konkurrenter att importera billiga utländska varor.