Underhåller Turning Torso

Foto: Klätterservice

Reparbetare utför måleriarbete på hög höjd

Turning Torso sträcker sig 190 meter över havet. Den arkitektoniska konstruktionen består av nio delar som tillsammans vrider sig en kvarts varv från botten till toppen. Ramverket, som ser ut till att hålla delarna på plats, har 20 knutpunkter. Det är vid dessa som reparbetarna utför sitt målningssarbete. Stålet avfettas och hetvattenspolas, lös färg slipas bort och ytan rengörs igen efter en ytprofilsmätning. Det är viktigt att ytan, efter förbehandling, målas med grundfärg direkt. Efter varje strykning kontrolleras färgens skikttjocklek och arbetet fortgår till det att önskad skikttjocklek är uppnådd.

Precis som alla andra fastigheter måste även Turning Torso underhållas. För oss är detta ett prestigefyllt uppdrag som ställer höga krav på oss. Vi har haft ett nära samarbete med HSB med den gemensamma målsättningen att arbetet vi nu genomför ska hålla hög kvalitet och för lång tid. Väderförhållandena vid den skånska kusten är inte de mest tacksamma så jag tycker att det känns förnuftigt att HSB är proaktiva gällande underhållsplanen för Turning Torso, säger Jon Enström, projektledare, Klätterservice.

Klätterservice utförde under 2017 en grundlig inspektion av dessa delar av konstruktionen och fastslog tillsammans med HSB att underhållsmålning var aktuell. Allt utfört arbete kontrolleras av Kiwa, en oberoende konsult för besiktning. Kiwa’s experter på stål har godkänt de arbetsmoment, metodbeskrivningar och system för egenkontroll som Klätterservice har tagit fram.