Mercedes testar autonoma fordon i Silicon Valley

Utvecklingen mot självkörande bilar går snabbare för varje dag.

Vill visa hur ny teknik kan lösa storstädernas trafiksituation

Utvecklingen mot självkörande bilar går snabbare för varje dag. Nu tillkännager de två tyska storföretagen Bosch och Daimler som står bakom Mercedes-Benz att man kommer att ha helt självkörande bilar på nivå 4 och 5 på test i en större stad i Kaliforniens Silicon Valley redan nästa år.

Trafikproblem är ett av de största hindren för utveckling i många städer idag. Genom ett pilotprojekt där man kombinerar självkörande fordon med intelligenta mobilitetsjänster som Moovel, bildelningssystem som Car2Go och taxiappar som MyTaxi vill Daimler och Bosch visa hur ny teknik kan lösa storstädernas utmaningar. Försöket kommer att vara med helt självkörande bilar på nivå 4 och 5, dvs fordonet ska kunna framföras utan förarens inblandning.

Med nya tekniska lösningar kan inte bara pendlingstiden användas effektivare, det gör också att trafiken flyter bättre, blir säkrare och att även de som inte har körkort kan arbeta var de vill. Redan 2019 kommer Bosch och Daimler att ha helt självkörande shuttle-transporter i trafik på fastlagda sträckor i en större stad i Silicon Valley. Staden kommer att avslöjas vid ett senare tillfälle.

– Den avgörande faktorn är att presentera ett säkert, pålitligt och moget system, säger Dr. Michael Hafner som ansvarar för Automated Driving hos Daimler. Säkerheten har högsta prioritet, och om det någon gång finns tveksamheter så går alltid grundlighet före snabbhet, fortsätter Hafner.