Digitaliseringen en utmaning på arbetsplatserna

Foto: Arbetshälsoinstitutet

Skapar krav på ny kunskap

Finska Arbetshälsoinstitutet uppskattar att mängden data, kunskapsunderskott och kraven på ny kunskap är utmaningar som digitaliseringen förorsakar. Även en allt otydligare gräns mellan arbete och fritid, arbetets psykiska belastning och ensamarbete är de främsta hälsoriskerna med anknytning till digitaliseringen. Detta framgår av en arbetarskyddspanel som Arbetarskyddscentralen och Arbetarskyddsinstitutet i Finland låtit utföra.

– Att lära sig nya system upplevs på många arbetsplatser som betungande och arbetstagarna har svårigheter att behärska olika applikationer och tekniska apparater, konstaterar direktör Päivi Husman på Arbetshälsoinstitutet.

– En utmaning är även till exempel strömmen av e-post. E-posten är fortfarande vardag i kommunikationen på arbetsplatserna. Vad som emellertid är intressant är att endast var tionde anställd använde sociala medier och direktmeddelanden för kommunikationen på arbetsplatsen.

Digitala verktyg ansågs öka antalet avbrott i arbetet samt att digitala meddelanden splittrar arbetet. De ansågs öka arbetsmängden och arbetstakten, utgöra fler utmaningar för ledarskapet samt minska på tillfällen då människor möts ansikte mot ansikte. En positiv effekt av digitaliseringen var färre missförstånd och problem med kommunikationen.

– Informationen löper smärtfritt och alla har tillgång till den. Ofta löper arbetet i övrigt även bättre och lättare tack vare olika tekniska applikationer. Anmärkningsvärt är att effekten av digitaliseringen i sin helhet ansågs som något positivt eller som något både positivt och negativt, summerar direktör Husman om resultaten.