Två av fem egenföretagare avstår från semester

Foto: Pixabay

Otrygg tillvaro för egenföretagare

Att vara egenföretagare lockar allt fler och medför fördelar som att själv kunna planera sin tid och att vara sin egen chef. För hälften av egenföretagarna är just friheten en anledning till att de valt att satsa på sitt eget företag. Baksidan kan dock vara de höga kraven som ställs på ekonomin vilket gör att saker måste prioriteras bort. För nära en fjärdedel av egenföretagarna har det inneburit att de avstått från bostadsköp, enligt undersökningen. Hälften upplever också att storbankerna inte har erbjudanden de kan ta del av på grund av sin anställningsform.

– Fler väljer bort de fasta anställningarna för att satsa på ett liv där drömmen, privatlivet och den personliga utvecklingen är prioriterat. Det är den ekonomiska verklighet vi befinner oss i och det är ett modernt sätt att leva. Tyvärr är samhället inte alltid anpassat efter de här moderna anställningsformerna och storbankernas automatiserade system gör att människor faller utanför deras mallar. Då måste det finnas lösningar som gör att egenföretagarna precis som heltidsanställda, har möjlighet att köpa bostad, ta semester och känna en trygghet i det val de gjort, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.

De vanligaste uppoffringarna för egenföretagarna i undersökningen är att åka på semester, att köpa ny eller större bostad och delta i sociala sammanhang. De tre främsta anledningarna till att starta och driva företag är att vara sin egen chef, att bättre kunna kombinera arbetsliv och privatliv och personlig utveckling. Varannan egenföretagare upplever att storbanker inte är hjälpsamma mot personer med deras anställningsform. Tre av tio egenföretagare upplever att de har liten möjlighet att påverka sin boendesituation.

Undersökningen är gjord av United Minds på uppdrag av Nordax Bank och behandlar frågor om boende, privatekonomi och bankernas erbjudande. Undersökningen består av representanter som är egenföretagare, deltid-, projekt- och timanställda i Sverige. Urvalet är satt så det ska vara representativt med avseende på ålder, kön och region. Totalt tillfrågades 1 003 respondenter under perioden 16 april – 25 april 2018.