Investerar i Jönköpings startup-företag

Foto: Spectria Invest

Satsar 80 miljoner kronor i riskkapital

Science Park startar tillsammans med erfarna investerare, näringslivet och akademien en ny fond som ska investera i tillväxtföretag. Spectria Invest har vid uppstarten 40 miljoner kronor att investera men siktar på att öka kapitalet till 80 miljoner kronor innan årets slut. Bakom satsningen står Science Park som – tillsammans med Emtio Invest, WilRon Ventures och Jönköping Business Development – kommer driva det operativa arbetet med att identifiera, utvärdera, investera i och framförallt utveckla de bolag som fonden blir delägare i.

Utöver ovanstående aktörer har Länsförsäkringar i Jönköpings län, Jönköping University, Investment Chiffonjén och Smålandskapital gått in som investerare i Spectria Invest.

– Tillsammans har vi lång erfarenhet av affärsutveckling, investeringar och transaktioner i tillväxtbolag. Att kunna kombinera innovationssystemet med akademien, institutioner och duktiga entreprenörer bäddar för ett starkt erbjudande till bolag som är inne i en tillväxtfas, säger Gustav Österström vd, för Science Park och Spectria Invest i ett pressmeddelande.

Fonden kommer huvudsakligen investera 1-10 MSEK i bolag som har en starkt ledning och en tydlig tillväxtpotential. Som investerare kommer Spectria Invest ta en aktiv roll i bolagens utveckling. Utöver Science Parks involvering, kommer Ditar Isai från WilRon Ventures och Marcus Ivarsson från Emtio Invest vara resurser som bidrar till bolagens strategiska och operativa utveckling.