Preem vill minska utsläppen av växthusgaser via CCS-teknik

Foto: Preem

Gör förstudie om demonstrationsanläggning för koldioxidinfångning

Preem inleder en förstudie om demonstrationsanläggning för koldioxidinfångning, så kallad Carbon Capture and Storage, CCS, vid raffinaderiet i Lysekil. Förstudien, som genomförs under våren 2018, ska undersöka om det går att uppföra en demonstrationsanläggning vid Preems raffinaderi i Lysekil för att fånga in koldioxid och därmed minska anläggningens utsläpp av växthusgaser. Ambitionen är en fullskalig CCS-anläggning för koldioxidinfångning vid raffinaderiet som sedan transporteras med båt till den planerade CCS-knutpunkten på norska västkusten och permanent lagring i Smeaheia.

– Visionen är en fullstor CCS-anläggning som minskar raffinaderiets utsläpp av växthusgaser radikalt. Vi vill leda omvandlingen mot ett mer hållbart samhälle och då måste vi ta ansvar för att minska vår verksamhets klimatpåverkan. Att kunna minska utsläppen av växthusgaser via CCS-teknik är ett viktigt steg i att nå svenska och globala klimatmål, säger Mattias Backmark, chef för affärsutveckling på Preem.

Förstudien finansieras genom Gassnova inom dess forsknings- och utvecklingsprogram CLIMIT och leds av norska forskningsinstitutet Sintef med Preem och Chalmers tekniska högskola i Göteborg som projektmedlemmar för studien i Lysekil.

CCS innebär att koldioxid avskiljs från en koldioxidkälla inom till exempel en raffinaderianläggning. Den avskilda koldioxiden komprimeras till vätskeform och transporteras sedan till en lagringsplats djupt ner i marken. Syftet med CCS är att kunna lagra koldioxid i till exempel berggrunden och på så sätt minska utsläpp av växthusgaser till atmosfären.