Stålproduktionen ökade med drygt 5 procent i fjol

Foto: BE Group

Råstålsproduktionen i världen ökade med 5,3 % 2017 jämfört med 2016 och nådde 1 691 miljoner ton, World Steel Association. Kina stod för 832 (+5,7 %) av dessa och EU för 169 (+4,1 %).

Från hemmaplan kan konstateras att medlemmarna i Stål & Metallföreningen tillsammans levererade 1 350 tusen ton, vilket är en uppgång på 4,1% jämfört med 2016.

Det råder stark produktion av fordon, industriinvesteringar, gruvmaskiner, byggutrustning, byggprojekt och infrastrukturprojekt, enligt BE Group Sverige, ett svenskt handels- och serviceföretag inriktat på stål och rostfritt stål. Samtidigt får företagget rapporter från sina leverantörer som säger att det är hög beläggning hos i stort sett alla stålproducenter. Till detta kan tilläggas att det är höga priser på råvaror, både exotiska som kobolt och ”needle coke”, men också på vanliga som zink. Relativt höga järnmalmspriser och höga men mer volatila skrotpriser kompletterar bilden av högkonjunktur.

Vilka är då de möjliga hoten? Enligt Swedbanks konjunkturprognos spås BNP-tillväxten påverkas av den dämpade bostadsmarknaden och färre påbörjade bostadsbyggen. Samtidigt tros nedgången i bostadsinvesteringar mildras av ombyggnadsinvesteringar, och slutförandet av redan påbörjade projekt gör sannolikt att effekten av en lägre nybyggnadstakt inte märks förrän under 2019. Enligt Swedbank tajmar vändningen i världsekonomin svensk ekonomi bra, då det stödjer näringslivets investeringar som redan i fjol växlade upp. En utveckling som man tror kommer att hålla i sig. Man spår även en högre exporttillväxt under 2018 inom flera branscher. Utrikeshandeln anses bidra positivt till BNP, samtidigt som den inhemska efterfrågan minskar något. En starkare svensk krona kan möjligen försämra exportföretagens konkurrenskraft.

Källa: BE Group Sverige