Hårdare regler för bisfenol i EU

Foto: Henry von Platen

Får inte användas i förpackningar till livsmedel avsedda för barn mellan 0–3 år

Ny EU-lagstiftning innebär kraftigt sänkta gränsvärden för plastkemikalien bisfenol A i hela EU. Lagen innebär bland annat att material och produkter som kan överföra bisfenol A till livsmedel som riktar sig till barn mellan 0 och 3 år förbjuds. Sverige har sedan tidigare väldigt stränga regler när det gäller bisfenol A och livsmedel och den nya lagen är en stor framgång för Sveriges ansträngningar att påverka reglerna i hela EU i samma riktning.

– Bisfenol A kan innebära risker för människor. Sverige har därför länge velat begränsa användningen i hela EU. Det här är goda nyheter och en svensk framgång att gränsvärdena för Bisfenol A nu sänks så kraftigt. Livsmedelsförpackningar för små barn får inte överföra någon bisfenol A till barnmaten. Det här innebär ett bättre skydd för en halv miljard människor i EU, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Den nya EU-lagstiftningen ger goda säkerhetsmarginaler för bisfenol A i material som kommer i kontakt med livsmedel, till exempel lacker och ytskikt i förpackningar. Den nya lagstiftningen har utökats så att den också omfattar lacker och ytskikt i livsmedelsförpackningar. Reglerna börjar tillämpas från 6 september 2018.