Vara Maskinimport köper aktiemajoriteten i Ottosson Truck

Foto: Hüllert Maskin

Företagsgruppen står inför ett generationsskifte

Vara Maskinimport har förvärvat aktiemajoriteten i Ottosson Truck. Därmed ingår nu agenturen för Hyundai gaffeltruckar i samma koncern som säljer Merlo teleskoplastare i Sverige. Affären innebär att Ottosson och Vara Maskinimport kan satsa offensivt på att öka Hyundai Forklifts svenska marknadsandel.

Vara Maskinimport är moderbolag till Hüllert Maskin som har agenturen för Merlo teleskoplastare i Sverige. Ottossons och Hüllerts kommer att drivas vidare som tidigare, alltså med sina egna respektive organisationer som ska arbeta självständigt även i fortsättningen. Men samarbetsmöjligheterna är uppenbara eftersom de båda bolagen har många gemensamma kunder med behov av teleskoplastare, respektive gaffeltruckar.

De nyblivna systerföretagen har en stabil position att utgå ifrån. Både Ottosson Truck och Hüllert Maskin är starka representanter för sina respektive varumärken. Merlo är marknadsledare i Sverige och Hyundai har en stadig tillväxt för sina gaffeltruckar. Båda företagen har dessutom nära band till utvecklingsteamen hos Merlo och hos Hyundai.

Förvärvet av aktiemajoriteten i Ottosson Truck innebär att en successiv och offensiv strategi inleds framöver. Nils-Gunnar Burge, Vara Maskinimports koncernägare, beskriver strategin för framtiden:

– Vår företagsgrupp står snart inför ett generationsskifte. Mina barn Lina Burge och Jakob Burge kommer att på sikt ta över verksamheten i koncernen, som de båda varit verksamma i under flera år. Att vi nu satsar på förvärvet av Ottossons ska ses som en markering av vår vilja att stärka och utveckla verksamheten för både Hyundai och Merlo på den svenska maskinmarknaden.