Regeringen inrättar kemikaliecentrum

Foto: Pixabay

Ska verka för minimering av farliga ämnen

De allra flesta företag vill göra rätt och ha säkra produkter utan farliga ämnen, men kemikaliearbetet kan vara svårt för många mindre företag. Regeringen fattar därför beslut så att ett substitutionscentrum kan inrättas. Centret ska stötta företag som vill byta ut farliga kemikalier i sina varor och placeras vid Rise i Borås.

Farliga kemikalier i varor är en stor utmaning. Flera svenska aktörer har med åren byggt upp kunskap om en mer hållbar kemikalieanvändning i produkter. För att underlätta samverkan och kunskapsutbyte mellan fler aktörer fattar regeringen beslut så att ett centrum för substitution kan inrättas. Centret kommer fungera som en oberoende nod mellan företag, organisationer, branscher, akademi, institut och myndigheter. Målet är att centret ska bidra till att farliga ämnen i varor och kemiska produkter byts ut.

– Alla konsumenter ska kunna känna sig trygga med att de produkter vi köper till våra barn, maten vi äter och kläderna vi har på oss inte är skadliga för oss eller vår miljö. Jag tror att de allra flesta företag vill göra rätt, men kemikaliearbetet är svårt och komplext. Genom centret stöttas företagen i arbetet med att fasa ut farliga kemikalier, säger miljöminister Karolina Skog.

Regeringen ser också att centret kommer bidra till att stärka svenska företags konkurrenskraft genom att mindre företag får stöd i att utveckla sitt kemikaliearbete.

– Många svenska storföretag har länge jobbat med att byta ut farliga kemikalier i varor. Den kunskapen behöver spridas till fler. Jag ser också att just kemikaliekunskaperna skapar stora konkurrensfördelar för svenska företag på den internationella marknaden. Allt fler efterfrågar säkra och hållbara produkter. Jag ser att centret kommer bidra till att stärka svenska företags konkurrenskraft och skapa nya affärsmöjligheter, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Centret inrättas vid RISE Research Institutes of Sweden i Borås. Regeringen föreslår att 7 miljoner kronor per år avsätts under 2018-2020. RISE satsar 5 miljoner kronor per år för ändamålet. På sikt är målsättningen att centret ska vara självfinansierande, genom medlemsavgifter från de företag som deltar.